Her følger et par hurtige tanker om køb af espressogrej. Det følgende er primært baseret på artikler og posts læst på home-barista.com, men også coffeegeek og coffeekid er blevet studeret.
Hvis budgettet er begrænset eller du er usikker på hvor meget du vil gå op i espresso, så vil jeg anbefale at starte med en billig maskine. Hvis du bliver fanget for alvor, vil du alligevel have en ordentlig maskine (dvs. dyr) og så er der ingen penge at spare ved at starte med en halvdyr maskine. En billig maskine er i prisklassen 1000-2500 kr. Som udgangspunkt er det en god ide at vælge en maskine fra et af de store espressofirmaer. Fx. Saeco Armonia, Gaggia Evolution eller Gaggia New Baby. Saeco har 53mm portafilter og kommer kun med crema-enhancer-portafilter (et normalt portafilter koster ca. 300 kr.) men har stål kedel, Gaggia kommer med standard 58mm portafilter (og crema-enhancer insert), men har aluminium kedel (som har det med at blive tæret op). Det siges at være nemmere at lave en god espresso i et portafilter med lille diameter. Fordelen ved crema-enhancer-portafilter er at det gør det nemmere at få god espresso med en billig kværn og middelmådig kaffe, ulempen er at det ikke er muligt at lave en rigtig god espresso med en dyr kværn og rigtig god kaffe. Jeg startede med en Saeco, men hvis jeg skulle gøre det om med en billig maskine, så ville jeg nok vælge en med standard 58mm portafilter.
Hvis budgettet er til det vil jeg anbefale en maskine med E61 gruppehoved (ca. 5-6000 kr.), fx Vibiemme Domobar. De er meget temperaturstabile og det er derfor nemmere at lave en rigtig god espresso på disse. Jeg ville springe populære maskiner omkring 3-4000 kr. over, herunder den berømte/berygtede Rancilio Silvia, der kræver en del hacks for at lave en rigtig god espresso (det er ikke nødvendigt på de lidt dyrere maskiner).
Features der er værd at kigge efter:
Hvis du har brug for at servere mere end et par mælkedrikke af gangen eller bare er utålmodig, skal du overveje en maskine med varmeveksler eller to kedler. Den billigste er Nueva Simonelli Oscar til 5-6000 kr. ulempen ved den maskine er at den er sværere at lave espresso på end maskinerne med E61 gruppe, hvilket bl.a. skyldes at der ikke er preinfusion (det kan dog rimelig nemt gøres manuelt) og det er heller ikke muligt at justere trykket på pumpen. En anden interessant maskine er fx Vibiemme Domobar Jr. dual boiler maskine til 8-9000 kr.
Materialer: En espressomaskine der kan holde i mange år bør være lavet i solide materialer, fx plastik eller rustfrit stål. Malet stål (der ikke er rustfrit), er et dårligt materiale, som fx Vibiemme laver espressomaskiner i -- vand, varme og friktion vil føre til rust.
Der skal en ordentlig kværn til... Med en billig maskine med crema enhancer kan man lave en drikbar espresso med en billig kaffekværn (fx en Krups KVX), en bedre maskine er mere krævende, her skal du kigge efter kværne der koster ca. 1000 kr. og opefter -- det samme gælder hvis man vil have god espresso ud af en billig maskine. Den billigste kværn der kan kværne godt til espresso er Ascaso I-mini der kan findes til omkring 1000 kr. Den er ikke bygget til at holde, men er trinløs og har ry for at levere et bedre resultat til espresso end fx Rocky. Næste skridt er Rancilio Rocky, Anfim Haus (der også er rebranded Pasquini K2, Risteriet kalder den Manufacture Casa) eller Eureka Mignon. Hvis budgettet tillader det, er der et stort udvalg fra 3-6000 kr. fra bl.a. Mahlkonig/Baratza, Mazzer, Macap og Compak. Det lykkedes mig at finde en ny Mazzer Super Jolly til omkring 4300 kr. i Tyskland (den kunne ikke skaffes i Danmark). Se også Espresso Grinder Specs.
Hvis jeg selv skulle købe min første seriøse kværn (igen) så ville jeg overveje kraftigt hvor meget jeg ville ende med at gå op i projektet. Hvis der skal nørdes igennem, så skal kværnen være trinløs og jeg ville personligt kigge nærmere på Eureka Mignon eller en Mahlkonig Vario. Men det er uden at kende nogen af disse særlig godt. Bemærk at Eureka ser ud til at være udsolgt overalt i Danmark, men den kan fås hos Pasmarose.de. Iøvrigt, hvis du ikke er bange for at arbejde lidt for sagen, så kan man også lave god espresso med en håndkværn, fx fra Zassenhaus.
Husk at der kræves god kaffe og god teknik for lave ordentlig espresso, de to ting, samt billigt udstyr vil altid slå dårlig kaffe og dårlig teknik på enhver maskine. Køb friskristet kaffe fra et anderkendt risteri (fx Kontra, Coffee Collective, Risteriet, Strandvejsristeriet, Has Bean eller Square Mile).
Sidst jeg købte kaffe hos Kontra kunne man stadig købe et klippekort til 10 poser kaffe for 650 kr. Til sammenligning koster kaffe fra UK ca. 50-60 kr. pr 250g inkl. forsendelse ved køb af 1-1.5Kg af gangen.
Jeg bruger selv en Vibiemme Domobar og en Mazzer Super Jolly. Jeg har tidligere haft en Saeco Armonia, først med en Krups kværn og senere med en Rancilio Rocky kværn. Jeg har været fuldt tilfreds med det hele, forstået på den måde at jeg har følt at grejet levede op til forventningerne. Saeco'en og Krups'en var ikke bygget til at holde og det kunne man godt fornemme, Rockyen var meget velbygget og solid og det er nemt at købe reservedele (fx hos Moccashop på Frederiksberg) det samme gælder Vibiemme og Mazzer. Eneste minus er at jeg valgte en Domobar der ikke er i rustfritstål overalt, men har malet stål der var ret rustent efter nogle år (hvis jeg skulle købe igen, så ville jeg vælge rustfrit stål overalt).
Jeg har også leget med og lavet en række glimrende shots på en Nueva Simonelli Oscar med en Rocky kværn.
Den lille kande, typisk otte-kantet og i aluminium, laver god stærk kaffe, men ikke espresso med crema eller tyk konsistens.
Det er helt sikkert muligt at lave bedre espresso på selv billigt "rigtigt" espresso udstyr, men den store fordel ved Nespresso er at det giver et meget konsistent og ok resultat med meget få anstrengelser. Jeg har fået serveret værre espresso på et antal cafeer og fra alle fuldautomatiske maskiner jeg har prøvet. Bemærk dog at Nespresso er ret dyr i kaffe: der er 5g kaffe i en kapsel til ca. 3 kr (jeg bruger oftest 20-21g til en enkelt kop espresso).
Nespresso tricks: